Loading...
Nieuws

Met Facebook betalen?

Met Facebook betalen? poster

Een verrassende ontwikkeling in Facebookland: in 2020 kunnen gebruikers elkaar mogelijk betalen via het Libra betaalmiddel, dat gebruik maakt van blockchaintechnologie. Om de Libra valuta te kunnen bewaren, introduceert Facebook de Calibra portemonnee.

Update 13-09-2019:

De Franse minister van Financiën wil de lancering van het Libra-betaalmiddel in Europa tegengaan. Volgens de minister kan de virtuele munteenheid de soevereiniteit van de munteenheid van landen ondermijnen. Critici geven aan dat de munteenheid kan leiden tot witwassen en het financieren van onder andere terrorisme.

 

Blockchain

Vergeten wat blockchain betekent? Om het nog even kort samen te vatten: blockchain is de oorspronkelijke datastructuur achter Bitcoin. Je kan het zien als een Google Drive spreadsheet, waarin wijzigingen die worden aangebracht voor alle bewerkers gelden en direct zichtbaar zijn. Toch is de blockchain uniek. Het is zo geprogrammeerd dat er alleen nieuwe regels toegevoegd kunnen worden aan de onderkant van de lijst. Dit wordt automatisch met alle deelnemers gedeeld. Er kunnen geen veranderingen worden aangebracht in eerdere regels. Daarbij is niemand exclusief eigenaar van de blockchain. De techniek is decentraal en open.

Betaalsysteem

In 2020 kun je de Calibra portemonnee downloaden in de App Store voor iOS en in de Google Play Store voor Android. Het wordt ook een standaard onderdeel van WhatsApp en Facebook Messenger. Zowel gebruikers als niet-gebruikers van deze platformen kunnen een account aanmaken. Je dient dan een kopie van je identiteitsbewijs op te sturen.

Facebook heeft het platform ontwikkeld zodat mensen minder hoeven te betalen voor financiële dienstverlening. Het betaalsysteem houdt ook rekening met vraagstukken rondom veiligheid. Facebook belooft namelijk vergelijkbare betrouwbaarheid te bieden als banken en creditcardbedrijven. Betaalgegevens van Calibra zullen verder niet voor advertentiedoeleinden gebruikt worden.

Kanttekening

Toch wordt er een stokje voor gestoken: Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zien grote gevaren in het nieuwe betaalmiddel. Op het gebied van privacy, handel, nationale veiligheid en monetair beleid kan Libra tot problemen leiden, zowel voor alle Facebookgebruikersbeleggers als consumenten en de wereldeconomie. De Democraten worden gesteund door meer dan dertig Amerikaanse consumentenorganisaties.

We zijn dan ook erg benieuwd hoe dit nieuws zich gaat ontwikkelen. Enerzijds een veelbelovend en eenvoudig betaalmiddel, anderzijds een platform dat een enorme impact op de bestaande valuta zou kunnen hebben.

Over de auteur
Meer stories van