Loading...
Algemeen

Waarom je de tweede plaats in AdWords wilt

door Geert Stolk
op 18 mei 2018

Mijn theorie is dat het eenzelfde soort verschijnsel is als banner blindness. Hierbij lijken bezoekers van websites de banners compleet te negeren.  In een eyetracking onderzoek van usability goeroe Jakob Nielsen is goed te zien hoe bezoekers die een website doorlezen heel netjes om de banners heen lezen.
Dit verschijnsel is al langer bekend en komt waarschijnlijk door de herkenbaarheid van reclame. Een bezoekers herkent een reclamebanner al nog voordat hij er direct naar kijkt. Waarschijnlijk omdat de plaatsing van de banner en de afwijkende opmaak ervan te duidelijk niet bij te website horen.
Conversietipje tussendoor: zorg dat banners bij het uiterlijk van de website passen, en je krijgt gegarandeerd meer kliks.

Terug naar de banner blindness-theorie. De plaatsing van banners is zeer vaak boven de ‘echte’  content van de website. Dat is dus ook precies het geval bij de zoekresultaten van Google. Je weet vooraf al dat bovenaan de pagina advertenties staan, dus skip je sneller het eerste resultaat. Het eerste organische zoekresultaat wordt dan ook meer bekeken dan de advertenties, wat mijn theorie nog verder versterkt.

Nog een leuk feit

De zesde gesponsorde link aan de rechterkant van de zoekresultaten, scoort beter dan nummer vier en vijf. Dit is waarschijnlijk vanwege de scrollbeweging die de meeste bezoekers moeten maken  om bij de onderste resultaten te komen. Deze veronderstelling laat je ook meteen goed nadenken over de plaatsing van elementen op langere webpagina’s. Dat de belangrijkste call-to-action beter boven de vouw kan blijven is inmiddels algemeen bekend, maar mogelijk is er dus ook een sweetspot voor een tweede call-to-action op de pagina. Interessante stof voor een serie nieuwe A/B-tests!

Geert Stolk
Over de auteur
Over de auteur
Geert Stolk

Lead Online Marketeer

Meer stories van Geert Stolk