Loading...
Algemeen

12 tips voor succesvolle content marketing

door Geert Stolk
op 08 oktober 2012

Content is koning

Wil je hoog scoren in Google? Dan is het zeker aan te raden iets te doen aan je content. Door het bijhouden van een weblog creëer je content over ontwerper waar jij op wilt scoren. Door deze content vervolgens te delen op social media genereer je weer waardevolle inkomende links, niet alleen van jezelf, maar ook van mensen die jouw links weer delen met hun eigen netwerk. Hoe beter de content, hoe meer er gedeeld wordt. Daarnaast profileer je jezelf als expert op je vakgebied, wat weer een positief effect zal hebben op de perceptie van de bezoeker of klant. Hoog tijd om te gaan bloggen dus.

Tip 1: als je schrijft voor een weblog, stel de bezoeker centraal. Sluit aan bij hun behoefte, niet de jouwe.

Je kunt natuurlijk het beste vanuit je eigen expertise schrijven, dit komt wel zo natuurlijk over. Je dient echter wel rekening te houden met het niveau van je bezoekers. Snappen ze al die technische termen en het vakjargon wel? Geef je in jouw artikel antwoord op vragen van de bezoeker, dan is het ook waarschijnlijker dat de bezoeker blijft lezen en uiteindelijk je content deelt.

Wat is service design?

Een goed artikel zal zich verspreiden als een olievlek onder je doelgroep. Dit gaat niet vanzelf, hier moet je actief mee bezig zijn. Zet je artikel op Twitter, Facebook, Google+ of waar je doelgroep ook zit. Copy-paste niet zomaar hetzelfde Twitterbericht op alle kanalen, maar maak gebruik van de mogelijkheden van het netwerk waar je op deelt. Zo kun je op Facebook en Google+ een stuk meer tekst kwijt dan in de 140 karakters van een tweet.

Tip 3: start met publiceren. Niet morgen, maar liefst gisteren. Hoe meer je schrijft hoe beter je wordt.

In het begin zullen je artikelen niet direct de beste van het internet zijn. Dat is helemaal niet erg, want schrijven moet je leren door te doen. Begin gewoon met schrijven en je zult vanzelf beter worden. Ondertussen bouw je wel een aardig artikelbestand op, dat een steeds grotere waarde zal krijgen. Daarnaast kun je ook veel leren van de reacties die je krijgt op je artikelen. Iets dat je niet kunt leren uit een boek.

Tip 4: maak een publicatie overzicht. Een excelsheet met dagen, onderwerpen en steekwoorden helpen voor inspiratie.

Een simpele excelsheet met de dagen in de week, de onderwerpen die je wilt behandelen en een aantal steekwoorden die je in ieder geval wilt noemen. Dit kan ontzettend helpen als je even niet weet waar je over wilt schrijven. Door via een vast schema te werken zul je ook minder snel geneigd zijn om het schrijven uit te stellen. Vul het schema iedere keer weer aan als je mogelijke onderwerpen tegenkomt in bijvoorbeeld reacties op Facebook of Twitter. Zo kom je nooit zonder inspiratie te zitten. Als je het echt even niet meer weet: maak een top 10 van artikelen die jou geinspireerd hebben (en verwijs hier ook naar).

Tip 5: Maak ook een promotieplan. Welke content promoot je waar? Artikelen mogen best ouder dan een dag zijn bij promotie.

Artikelen schrijven is één, artikelen onder de aandacht brengen twee. Maak een plan met welke artikelen je waar gaat plaatsen. Stem de berichten af op de kanalen. Je kunt aan het einde van de week ook best nog een artikel van maandag tweeten. Tenslotte zijn veel mensen niet continu hun timeline in de gaten aan het houden. Kies verschillende tijden en dagen om zoveel mogelijk van je volgers te bereiken.

Tip 6: bouw een call-to-action in bij je artikel. Verwijs naar andere artikelen, producten of inschrijf- / contactformulier.

Je schrijft een artikel waarschijnlijk niet alleen omdat je dat leuk vindt, maar ook omdat je iets wilt bereiken. Zo vindt je op dit blog vrijwel altijd een verwijzing naar andere artikelen en bijbehorende diensten. Vind je dit artikel interessant? Lees dan ook eens één van mijn andere artikelen.

Tip 7: monitor resultaten. Welke headers worden het best geopend, welke artikelen hebben de hoogste time-on-site etc.

Statistieken over je artikelen zijn eenvoudig te verzamelen. Alleen al in Google Analytics vind je een schat aan informatie. Welke artikelen hebben de meeste visits? Hoe lang bleven mensen op de pagina en is dat voldoende om alles te lezen? Klikten ze verder naar andere artikelen? Van welke bronnen kwam het verkeer? Daarnaast zijn er ook genoeg social media tools die je meer kunnen vertellen over het gebruik van bijvoorbeeld je volgers. SocialBro geeft bijvoorbeeld een mooi overzicht van je volgers en wanneer ze het meest actief zijn op Twitter.

Tip 8: schrijf prikkelende headers, maak direct het voordeel voor de lezer bekend: 10 tips voor succesvolle content.

Een header bepaald of de rest van het artikel gelezen wordt. Vertel daarom direct waarom de potentiele lezer het artikel zou moeten openen. Wek interesse en maak nieuwsgierig, en je openrates zullen zeker stijgen.

Tip 9: schrijf natuurlijk, maar probeer aan SEO te denken. Leg begrippen uit en je verwerkt automatisch synoniemen in je tekst.

Tekst klaar? Lees hem nog eens door vanuit het perspectief van een lezer die nog niets weet over het onderwerp. Zou de lezer er iets van snappen? Leg begrippen uit en gebruik meteen wat synoniemen. Dit is goed voor de zoekmachines. Schrijf zoals een Googler zou zoeken in de zoekmachine en je bent automatisch al aan het optimaliseren.

Tip 10: verrijk je artikelen met beeldmateriaal, infographics, video’s, audio en vraag om comments. Dit maakt het levendiger.

Je houdt de aandacht van een lezer beter vast door het gebruik van rijke content. Het hoeft de tekst niet te vervangen, maar wel te ondersteunen. Een mooie en overzichtelijke infographic is een populaire manier om statistieken toegankelijk te maken.

Tip 11: Wees gefocust op een bepaald vakgebied, zodat mensen je als expert gaan zien.

Je wilt in de markt staan als expert op een bepaald gebied, maar je kunt geen expert zijn over twintig onderwerpen tegelijk. Althans, dat is niet erg geloofwaardig. Als je voornamelijk schrijft over wetgeving is het niet handig ook over schaapswol te schrijven. Het is namelijk ook erg onwaarschijnlijk dat je vaste doelgroep ook precies in die beide onderwerpen is geinteresseerd.

Tip 12: geef antwoord op vragen de comments en social media. Een weblog houdt niet op bij het schrijven van artikelen.

Na het publiceren en promoten van je artikel gaat contentmarketing nog verder. Mensen praten graag als ze enthousiast zijn of als ze ergens een mening over hebben. Door actief mee te praten in de discussies achteraf raak je meer betrokken bij je publiek, en je publiek met jou.
Praat mee over dit content marketing artikel op onze Facebook post

Geert Stolk
Over de auteur
Over de auteur
Geert Stolk

Lead Online Marketeer

Meer stories van Geert Stolk