- Ho eens even!
“Ho eens even”, hoor ik je denken. “Google valt niet zomaar weg, het is een miljarden bedrijf!”. Dat klopt natuurlijk wel, maar wat als Google weer eens besluit het zoekalgoritme aan te passen? Of de advertising ineens twee keer zo duur maakt? Is het dan nog steeds rendabel?
Google algoritme updates
Bovenstaande situaties zijn geen theorie, maar harde werkelijkheid. Google heeft al meerdere malen grote wijzigingen aangebracht in het zoekalgoritme. Denk bijvoorbeeld aan de Google Penguin update (EN) en Google Panda update (NL). Door deze updates kun je zomaar onverhoopt kelderen in ranking in de Google zoekresultaten. Ben je als webshop of andersoortige webonderneming voor het grootste deel afhankelijk hiervan, dan zal een faillissement niet uit te sluiten zijn.
Google AdWords
Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor andere marketingkanalen. Neem bijvoorbeeld die ander grote van Google: AdWords. Stel dat één of meerdere concurrenten ineens besluiten ook te gaan adverteren. Op zich geen probleem, totdat de concurrentie een hoger budget dan jij blijkt te hebben. Je wordt steeds overboden waardoor jij vrijwel niet meer op de eerste pagina terecht komt met je advertentie. Daar gaan je kostbare clicks en dus je inkomen. Mocht je organisch niet vindbaar zijn, dan kun je ineens van het ene op het andere moment niet meer gevonden worden. En dat is een probleem als (beginnende) webshop, want niet meer gevonden worden betekent geen inkomsten.
Zo is voor ieder kanaal wel een scenario te verzinnen waardoor het plotseling weg kan vallen, niet omdat het kanaal niet meer bestaat, maar omdat de wereld om ons hun continu aan verandering onderhevig is. Het is dus belangrijk je marketingbudget heel bewust in te zetten en daarnaast na te denken over situaties zoals bovenstaand. Misschien kun je het risico verminderen dat een kanaal wegvalt, bijvoorbeeld door geen SEO ‘trucs’ uit te voeren. Met de Penguin update van Google ranken sites die gebruik maken van zogenaamde black-hat SEO technieken beduidend lager. Bijvoorbeeld website met grote hoeveelheden inkomende links van dubieuze (spamachtige) websites krijgen hier mee te maken.
Tips om niet ten onder te gaan
Concreet betekent dit het volgende voor je website.
- Ga niet in zee met louche SEO figuren die beweren je website in no-time op al je gewenste zoekwoorden te kunnen laten scoren. Deze gebruiken hoogstwaarschijnlijk technieken die Google niet kan waarderen. Dat kan betekenen dat het nu goed werkt, maar Google zit niet stil en zal in de loop der tijd zeker een manier vinden om het tegen te gaan. Investeer liever je tijd in het genereren van waardevolle content en andere optimalisaties.
- Zorg dat je je AdWords campagnes blijft optimaliseren. Zorg ook dat je nieuwe advertentieteksten blijft testen en je zoekwoorden en advertentieteksten op elkaar laat aansluiten. Zo voorkom je dat je kwaliteitsscore inzakt. Een lage kwaliteitsscore betekent namelijk ook dure zoekwoorden en minder verkeer.
- Zorg voor een gebalanceerde marketingkanalenmix. Bedenk dat er online en offline kanalen te gebruiken zijn, van persberichten uitsturen, tot bannering bij affiliaties, e-mailmarketing, advertenties op Bing en Yahoo, social media en ga zo maar door.
- Denk je het helemaal voor elkaar te hebben? Streep dan ieder willekeurig marketingkanaal weg (zowel de kosten als de inkomsten die je er uit haalt) en kijk of je nog steeds je hoofd boven water kunt houden.