Wat is banner marketing?
Banneradvertenties zijn grafische advertenties die je tegenkomt op websites, apps of sociale media. Ze zijn ontworpen om verkeer naar een website te trekken, door een product, dienst of merk in de schijnwerpers te zetten. Banneradvertenties vallen vaak op en zijn moeilijk te missen. Adverteerders betalen voor deze advertenties en ze kunnen verschillende doelen hebben. Het belangrijkste verschil tussen banneradvertenties en bijvoorbeeld Google Search-advertenties is dat bij banneradvertenties de gebruiker niet actief op zoek is naar iets, maar dat de advertentie aan deze persoon wordt gepresenteerd. Het is daarom essentieel dat de advertentie goed getarget is en sympathiek overkomt, anders kunnen mensen zich gemakkelijk geïrriteerd voelen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen Amazon en UEFA Women’s Football dit jaar. Op deze advertentie zag je de voetbalsters in realistische sport scenario’s waar producten voor nodig zijn, zoals een bitje of scheenbeschermers. Het is geen opdringerige reclame, maar deze creëert juist sympathie en sociale bewijskracht doordat je andere sporters de spullen ziet gebruiken.
Het is een uitdaging om de balans te vinden tussen een effectieve advertentie en het niet "te opdringerig" zijn. Daarom is het belangrijk om je advertenties zo in te stellen dat ze de juiste mensen bereiken met de juiste boodschap, zonder over het randje te gaan.
Welke banneradvertenties springen er op dit moment uit?
- Airbnb
Zelfs als ik er niet specifiek om vraag, krijg ik steeds suggesties voor vakantieverblijven van de bestemming waar ik deze zomer heen ga. Werkt dit? Ja! Zeker als het om een zeldzaam verblijf gaat, waar toevallig net een plek beschikbaar is. Dan ben ik sneller geneigd om verder te kijken. Het gevoel van exclusiviteit en beschikbaarheid kan een krachtige motivatie zijn om door te klikken.
- Coolblue
De Dyson Airwrap die je al een tijdje op het oog hebt, verschijnt plotseling weer in je scherm, in het herkenbare Coolblue-blauw, met een luchtige tekst erbij. En dan ook nog eens met korting (I wish!). Het is moeilijk om er niet op te klikken. Coolblue weet precies hoe ze de klant kunnen triggeren door het juiste product op het juiste moment te tonen.
- Upfront
Naast gepersonaliseerde advertenties komen we ook in aanraking met brand advertenties. Bijvoorbeeld, Upfront, dat zich richt op de sport- en gezondheidsscène met hun eiwitrepen en sportgelletjes. Wanneer ik het nieuws zit te nu.nl, verschijnt er een subtiele banner met een afbeelding van hun product. Een chocoladeachtige snack die er niet alleen lekker uitziet, maar ook nog eens vol zit met eiwitten. De combinatie van het visuele en het voedingsaspect kan een sterke aantrekkingskracht uitoefenen. Als ik dit product tegenkom in de supermarkt, ben ik veel geneigd om het uit te proberen.
De eerste twee voorbeelden zijn typische remarketing advertenties. Dit gebeurt wanneer een bedrijf weet dat je eerder interesse hebt getoond in een product of dienst. Bijvoorbeeld door het te bekijken op hun website. Door diezelfde producten of gerelateerde voorstellen opnieuw te tonen, blijft het merk in je gedachten, waardoor de kans groter wordt dat je uiteindelijk converteert. Althans, ik wel.
Wat maakt een goede banneradvertentie?
Een effectieve banneradvertentie heeft een aantal belangrijke kenmerken:
- Een DUIDELIJKE titel
De titel is essentieel, het is het onderdeel van de advertentie dat de boodschap overbrengt. Wat wil je communiceren? Wat maakt jouw aanbod interessant? Zorg ervoor dat de titel kort en krachtig is, zodat de gebruiker direct weet waar de advertentie over gaat. Het gebruik van krachtige woorden zoals korting, exclusief, of gratis kan de aantrekkingskracht van je banner vergroten. Daarnaast is ook het benoemen van autoriteit over een bepaald gebied goed om jezelf te positioneren.
- Aantrekkelijke visuals
Beeld is krachtig. Afbeeldingen, animaties of zelfs video’s kunnen je advertentie laten opvallen. Tekst alleen is vaak saai, en teveel tekst op een banner wordt meestal niet gelezen. Kies voor visuals die het oog trekken, maar niet afleiden van de boodschap. Denk bijvoorbeeld aan de smakelijke afbeelding van de Upfront-eiwitreep of de nieuwste sneakers van Nike.
- Match het ontwerp met je merk
De visuele stijl van je banner moet in lijn zijn met de huisstijl van je merk. Als je merk zwart en rood is (zoals Netflix), dan is het niet verstandig om fel paarse kleuren te gebruiken. Een onlogische kleurkeuze kan je merkidentiteit verwateren en zelfs een gevoel van wantrouwen bij de consument veroorzaken.
- Een duidelijke call-to-action (CTA)
De meeste banneradvertenties zijn bedoeld om verkeer naar een website te trekken. Daarom is het essentieel dat je een duidelijke oproep tot actie in de advertentie plaatst. Voeg een reden toe waarom iemand zou moeten klikken, zoals "Korting vandaag" of "Nog maar 3 op voorraad". Het creëren van een gevoel van urgentie kan helpen de klikfrequentie te verhogen.
Hoe weet ik of mijn banneradvertentie goed werkt?
De resultaten zijn de beste manier om te beoordelen of je banneradvertentie succesvol is. Of je nu van cijfers houdt of niet, het is essentieel om je prestaties te meten. Belangrijke metrics zijn onder andere:
- Impressies (hoe vaak de banner is weergegeven)
- Click-through rate (CTR) (hoe vaak de banner is aangeklikt)
- Conversies (hoeveel mensen daadwerkelijk actie hebben ondernomen, zoals een aankoop of aanmelding)
- Conversie value (hoeveel is de conversie waard)
Afhankelijk van je doel kun je één of meerdere key metrics bepalen die het succes van je campagne meten. Als je bijvoorbeeld werkt voor Spotify en het doel is om nieuwe abonnees aan te trekken, dan is het aantal conversies (abonnementen) de belangrijkste metric. Hierbij is conversie value ook erg belangrijk, Spotify premium klanten leveren natuurlijk meer op dan klanten die een basic account aanmaken. Als je van tevoren duidelijk hebt gedefinieerd welk resultaat je verwacht, kun je de prestaties makkelijker beoordelen.
Banneradvertenties blijven een krachtige tool in online marketing, vooral wanneer ze goed getarget en ontworpen zijn. Door je advertenties af te stemmen op de behoeften en gedragingen van je doelgroep, kun je de kans vergroten dat ze niet alleen opvallen, maar ook daadwerkelijk leiden tot conversies. Het succes van banneradvertenties hangt af van de juiste balans tussen visuele aantrekkingskracht, duidelijke boodschappen en de juiste call-to-action. Met de juiste metingen kun je altijd blijven optimaliseren om je campagnes nog effectiever te maken. Meer weten? Neem contact op met ons!
Subscribe to stay on top
We houden ervan om onze kennis en inzichten te vertalen naar content. En dat brengen we samen in een nieuwsbrief. Elke maand weer!